• MAVROVOUNI BEACH, GYTHIO, LACONIA
  • 2733024767 - 2102924669 - 6937197950
 
 

Εκδρομές

ΓΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣβαθειαGythio_071Gythio_131Pele-13_168Pele-13_105(2)Pele-13_072 

Εκδρομες

Μάνη

Με έδρα το Γύθειο ή το Μαυροβούνι μπορεί να επισκεφθεί κανείς διάφορα ενδιαφέροντα μέρη. Πρώτα απ΄ολα τη λεβεντογέννα Μάνη. Κατά τον ποιητή Στρατή Μυριβήλη, η Μάνη είναι μια μικρή Ελλάδα, ιδιότυπη και εντυπωσιακή, με τόσο έντονο χαρακτήρα, που δε μοιάζει με κανέναν άλλον ελληνικό τόπο. Η διαδρομή παρουσιάζει άγρια ομορφιά. Πετρώδες γυμνό τοπίο, θάλασσα που εισχωρεί στη στεριά σμιλεύοντας εντυπωσιακά ακρωτήρια, επιβλητικά χωριά με τα χαρακτηριστικά πέτρινα πυργόσπιτά τους.

Το κάστρο Πασσαβά

Tο κάστρο του Πασσαβά σε απόσταση 8 χλμ. απ’ το Μαυροβούνι προς την Aρεόπολη, σώζονται τα ερείπια σημαντικού φραγκικού κάστρου. Χτίστηκε το 1254 από τους Φράγκους για να ελέγχει την ανατολική είσοδο της Μάνης, πάνω σε έναν απότομο λόφο ύψους 160 μέτρων στη θέση που ήταν η Ακρόπολη της μυκηναϊκής πόλης Λας. Το όνομα αποδίδεται στο Γαλλικό «Pas avant» που σημαίνει «ως εδώ», επειδή η πορεία των Φράγκων σταμάτησε σ’ αυτή τη κλεισούρα, όπου οι οχυρωμένοι Μανιάτες ανέκοψαν τη προέλασή τους και δεν τους άφησαν να τη διαβούν.

Στους πρόποδες του κάστρου βρίσκεται θαμμένη η αρχαία πόλη Λας.

Αρεοπολη
Το κέντρο της Μάνης είναι η Αρεόπολη, η πόλη του αρχαίου θεού του πολέμου ΄Αρη και απέχει μόλις 24 χλμ από το Μαυροβούνι. Στην πλατεία Ταξιαρχών βρίσκεται η ομώνυμη σημαντική εκκλησία (18ος αιώνας), όπου σώζεται η πέτρα που χρησίμευσε για στήριγμα της σημαίας κατά την εθνεγερσία του 1821. Από δω ξεκίνησε το πρώτο επαναστατικό κλιμάκιο κηρύσσοντας την επανάσταση κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (17 Μαρτίου 1821) για να ελευθερώσει την Καλαμάτα (23 Μαρτίου 1821).
Σπηλαια Δυρού
Αφού διανύσετε 32 χλμ από το Μαυροβούνι και αφήνοντας την κεντρική οδική αρτηρία λίγο νοτιότερα της Αρεόπολης, στον Πύργο Δυρού, κατεβαίνει ως την παραλιακή θέση των σπηλαίων Γλυφάδα ( ή Βλυχάδα), Καταφύγιο και Αλεπότρυπα. Κάτω απ’ τα μανιάτικα χώματα κρύβεται μια ανείπωτη ομορφιά, το ωραιότερο λιμναίο σπήλαιο στον κόσμο. Είναι υπόγειος ποταμός και αναπτύσσεται σε δύο κύριους παράλληλους διαδρόμους με αρκετούς δευτερεύοντες

Γερολιμένας
Ο Γερολιμένας είναι ένα από τα ωραιότερα παραλιακά και παραδοσιακά χωριά της Λακωνίας και απέχει 48 χλμ από το Μαυροβούνι . Βρίσκεται στο νότιο άκρο της Μάνης στο μυχό του ομώνυμου όρμου, του τρίτου επιμέρους βορειοδυτικά του ακρωτηρίου του Ταινάρου. Συνδέεται με το κεντρικό οδικό δίκτυο Γυθείου – Αρεόπολης που συνεχίζει μετά τον Γερολιμένα, ως περιφερειακός δρόμος προς τα χωριά της προσήλιας Μάνης.
Βαθεια
Σε απόσταση 52 χλμ από το Γύθειο βρίσκεται η γραφική Βάθεια.Ειδικά το χωριό Βάθεια, στο οποίο έχουν αναστηλωθεί οι περισσότεροι πύργοι, αποτελεί μνημείο μανιάτικης αρχιτεκτονικής.

Λαγια
Η Λάγια αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Είναι εντυπωσιακό χωριό με αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα, που απέχει 17 χλμ. από τη Βάθεια 24 χλμ. από το Κότρωνα και 69 χλμ από το Μαυροβούνι. Ήταν αποικία της αρχαίας πόλης Λας (σημερινός Πασσαβάς) και ο μεγαλιθικού τύπου οικισμός του Κάτου Λάϊ θεωρείται μητρόπολη της σημερινής Λάγιας.
Ακρωτήριο Ταίναρο
Το Ακρωτήριο Ταίναρο ή Κάβο Ματαπάς είναι το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, της βαλκανικής χερσονήσου και απέχει 63 χλμ από το Μαυροβούνι. Πρόκειται για το ακρωτήριο της μεσαίας νότιας χερσονήσου της Πελοποννήσου μεταξύ του Λακωνικού και του Μεσσηνιακού κόλπου.[1].Σε μικρό και απομονωμένο σπήλαιο του Ταινάρου αναφέρεται η ύπαρξη νεκρομαντείου του Ποσειδώνα ή ψυχοπομπείου[2] τόσο από τον Παυσανία, όσο και από τον Πλούταρχο[3]. Το όνομά του οφείλεται στον επώνυμο μυθικό ήρωα και οικιστή Ταίναρον, γιο του Δία που έκτισε την ομώνυμη πόλη Ταίναρο επί του ισθμού της Ακρωταινάριας χερσονήσου. Το ακρωτήριο Ταίναρο στην αρχαιότητα λεγόταν και «Ποσείδιον», ενώ από την εποχή της Φραγκοκρατίας αναφέρεται και ως «Κάβο Ματαπάς».

Μυστράς

Σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από τη Σπάρτη και 50 χλμ από το Μαυροβούνι δεσπόζει η καστροπολιτεία του Μυστρά, με τα επιβλητικά τείχη, τα ανάκτορα των Παλαιολόγων, τις κατοικίες, τις βυζαντινές εκκλησίες και το κάστρο στην κορυφή. Χτισμένη σ΄ένα λόφο στις βόρειες πλαγιές του Ταϋγέτου, φθάνει σε ύψος 621 μ. και αποτελεί εξαιρετικό φυσικό οχυρό, που προστάτευε τον «δρόγγο του Μελιγού» – μια βαθιά ρεματιά που οδηγεί στ΄απρόσιτα καταφύγια, όπου ζούσαν ατίθασες σλαβικές φυλές, οι Μηλιγγοί.

Μονεμβάσια

Σε απόσταση 69 χιλιομέτρων από το Μαυροβούνι δεσπόζει η ηρωική Μονεμβάσια.Από μια λουρίδα γης, τετρακόσια περίπου μέτρα, που συνδέει τη Λακωνική ακτή με το βράχο και χίλια μέτρα παραλιακή διαδρομή θα μπείτε στη Μονεμβασία. Στη θέση της σημερινής γέφυρας υπήρχε παλαιότερα για οχυρωματικούς σκοπούς κινητή γέφυρα.
Η ονομασία «Μονεμβάσια» προέρχεται από τα συνθετικά «μόνη» και «έμβαση» και εννοεί μία πόλη που είναι προσπελάσιμη μόνο από μία είσοδο.
Η πόλη χωρίζεται στην επάνω πόλη όπου σώζονται μόνο ερείπια, απομεινάρια της αριστοκρατίας των Βυζαντινών και των κατακτητών, και στην κάτω πόλη, ένα «ζωντανό» κάστρο με μόνιμους κατοίκους και ιδιοκτήτες σπιτιών που τα συντηρούν έως σήμερα με την μορφή που είχαν τα τελευταία 200 ίσως και περισσότερα χρόνια. Μόνο η Αγια-Σοφία, το περίτεχνο αυτό δημιούργημα βυζαντινής αρχιτεκτονικής, στέκει ανέπαφο στη βορινή πλευρά του βράχου, στο χείλος του απότομου γκρεμού. Κτίστηκε το 12ο αιώνα, έργο Βυζαντινών αυτοκρατόρων, οι οποίοι μετά την ειρήνευση της Μεσογείου και την απομάκρυνση της αραβικής απειλής, έστρεψαν την προσοχή τους προς Νότον, για να δώσουν στον πληθυσμό μια κοινή συνείδηση ορθοδοξίας.

Ελαφόνησος
Η Ελαφόνησος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου και βρίσκεται σε απόσταση 90 χλμ από το Μαυροβούνι . Η Ελαφόνησος διαθέτει μεταξύ άλλων, τρεις από τις ομορφότερες παραλίες της Μεσογείου, έναν εξαιρετικά σπάνιο φυσικό πλούτο, ελκυστικά τοπία, υποθαλάσσιους θησαυρούς και τη γνωστή πλέον βυθισμένη πολιτεία, το «Παυλοπέτρι».

 
 

Share This

 
Hide